het TheaterFestival

Up Your Ass

Lieselot Siddiki & Nona Demey Gallagher / detheatermaker

data

zo 08.09, 17:00

tickets

ma 09.09, 20:30

tickets

Basis: €22 / + 65: €20 / -26: €18
Kansentarief: €4

locatie

De Studio

duur

90 min.

taal

Engels ★★★★ (Je moet het Engels heel goed lezen, begrijpen en spreken) Boventiteling: Nederlands

Info

Uit het juryrapport:
“Up Your Ass is een rollercoaster, lekker overdreven, rock ’n roll, in your face. Fasten your seatbelts voor onvervalst acteertalent”

Nona Demey Gallagher & Lieselot Siddiki brengen Up Your Ass, Valerie Solanas’ beruchte komedie uit 1965. De tekst heeft al jaren een omstreden status in de feministische (queer) community, maar ziet nu voor het eerst het Europese theaterlicht. 

New York, de Sixties. Hoofdpersonage Bongi Perez – een substituut voor Solanas zelf – is een grofgebekte oplichter en sekswerker. Ze hangt rond op straat met een heel aantal excentrieke figuren, waar ze haar dagen vult met vulgaire betogen, klaploperij en het versieren van vrouwelijke passanten. Wanneer ze Ginger en Russel – een daddy’s girl en een mannelijke narcist – ontmoet, ontstaat er onmiddellijk een aaneenschakeling van absurde (anti-)intellectuele discussies over de staat van de samenleving. Bongi, Ginger en Russel spugen schaamteloos hun overtuigingen naar elkaar – met ondenkbare en groteske situaties tot gevolg. 

Valerie Solanas staat vandaag vooral bekend om haar aanslag op Andy Warhol, maar haar literaire nalatenschap omvat belangrijke radicaal-feministische werken, zoals “SCUM Manifesto” en “Up Your Ass”. Nadat Andy Warhol Up Your Ass weigerde te produceren, probeerde Solanas hem neer te schieten. Nona en Lieselot kwamen in nauw contact met Solanas’ laatst levende familielid en kregen als eerste en enige toestemming om Up Your Ass op te voeren. 

Spelers Sophia Bauer, Bavo Buys, Lucie Plasschaert en Lucas Van Der Vegt fulmineren Solanas’ woorden uit de jaren zestig op een ritme dat erg hard lijkt op dat van vandaag.

 

reviews

“Overweldigend, sensueel, stuitend én politiek theater dat rockt, doet lachen én met veel branie plus pruikenplezier scherpe vragen uitlokt over de wrede wijze waarop de maatschappij omgaat met slachtoffers van wreedheid”

—De Knack

credits

Makers Nona Demey Gallagher & Lieselot Siddiki
Met Sophia Bauer, Bavo Buys, Lucie Plasschaert & Lucas Van Der Vegt
Regie Nona Demey Gallagher
Scenografie Eva Demulder & Lieselot Siddiki
Tekst Valerie Solanas
Tekstbewerking Nona Demey Gallagher
Vertaling Benjamin De Roover
Muziek Bart Demey & Tania Gallagher (Nid & Sancy)
Jailbait Nona Demey Gallagher & Lieselot Siddiki
Techniek Kato Stevens & Margy Regniers
Kostuum Lieselot Siddiki & Feiran Zhang
Outside eye Rodrigo Batista
Uitvoerend producent detheatermaker
Coproductie CAMPO, Kunstenwerkplaats vzw, De Grote Post, C-Mine, De Studio
Met de steun van Café VenTura, Sabam for Culture & de Vlaamse Overheid
Met dank aan Gouvernement, Jarne Van Loon, Karen L.B. & Nelleke Janssen