het TheaterFestival

Magazine

wo 11.09.24

‘Workshop safe(r) spaces’ | Sectorbrede denkdagen

Het TheaterFestivals is niet alleen een plek voor uitzonderlijk theater en performance, maar ook voor reflectie en vernieuwing. Tijdens de sectorbrede denkdagen zijn er panelgesprekken, workshops en discussies voor iedereen die in de podiumkunstensector werkt. Redacteur Mayte volgde de workshop ‘Circus – A safe(r) space for danger’ en distilleerde hier drie lessen uit.

Door Mayte Martin Diaz

♦♦♦

Een breed gedragen visie voor een veilige omgeving

Veiligheid is belangrijk op alle niveaus: van acteurs tot catering, van techniek tot programmator. Al deze schakels dragen bij tot de podiumkunstensector en hebben dus de verantwoordelijkheid om bij te dragen tot een positieve festivalervaring. Maar hoe? Begin met een heldere visietekst waarin je alle vormen van discriminatie en ongewenst gedrag afkeurt en zorg ervoor dat deze tekst tot bij alle partners geraakt. Zo werk je niet alleen sensibiliserend, maar heb je ook een kader om op terug te vallen bij probleemsituaties.

♦♦♦

Van trauma informed approach naar trauma informed society

Trauma is een complex gegeven en kan zich op zeer verschillende manieren uiten. Een trauma informed approach houdt rekening met mogelijke triggers en gevoeligheden, om conflicten te voorkomen of het vertrouwen te herstellen. Dit is belangrijk in repetities, vergaderingen, trainingen, tournées… Soms kan je niet voorspellen welke triggers iemand heeft – wanneer het een nieuwe groep is bijvoorbeeld. Dan is het extra belangrijk om te werken aan een veilige sfeer waarin iedereen hun/haar/zijn triggers en grenzen durft te benoemen. In een ideale theatersector én maatschappij is iedereen vertrouwd met deze aanpak: zo kunnen we stap per stap groeien naar een trauma informed society.

♦♦♦

Grenzen bewaken doe je samen

Tijdens de workshop kregen we een moeilijke stelling voorgeschoteld: ‘Je bent verantwoordelijk voor het aangeven van je eigen grenzen.’ Een deel ging akkoord, want je hebt autonomie over je lichaam en geest. Een ander deel was kritisch: in een machtsverhouding heb je niet altijd de kans om je grens te uiten. En is dit niet gewoon een excuus om de verantwoordelijkheid van de dader te kunnen wegmoffelen? 

Ondanks de verschillende perspectieven, kwam er een duidelijke consensus naar voren. Ja, je bepaalt als individu je eigen grenzen, maar het is onze gedeelde verantwoordelijkheid om elkaar aan te moedigen om die grenzen te communiceren in een veilige context én om ze daarna uiteraard te respecteren. Hier moeten we ons als podiumkunstensector samen voor engageren.

♦♦♦

→ Meer lezen over dit project van Circuscentrum kan via https://www.circus-a-safer-space-for-danger.be/