het TheaterFestival

The State of the Future

data

wo 03.09, 17:30

tickets

Gratis

Mogelijkheid tot donatie aan Ashtar Theatre

locatie

Kunstencentrum VIERNULVIER

duur

60 min

taal

Nederlands

Tolk in Vlaamse Gebaren Taal

Info

Het TheaterFestival opent feestelijk het seizoen met de States of the Future. Een avond waarop de podiumkunstensector samenkomt, ideeën deelt en vooruitblikt op mogelijkheden binnen het veld.

De avond start om 17u30 met een welkomstwoord van Nora Mahammed (directeur van hTF), gevolgd door een speech van minister Caroline Gennez. De jury gaat dan kort in gesprek over opvallende tendensen uit het veld en tot slot volgen de twee States of the Future: twee inspirerende toespraken van stemmen uit het podiumkunstenlandschap. In 2025 worden deze speeches gegeven door Yahmani Blackman, een veelzijdige theatermaker die persoonlijke verhalen verbindt met maatschappelijke en filosofische thema’s, en Jozef Wouters, een scenograaf en theatermaker die met zijn Decoratelier op het snijvlak van ruimte, verbeelding en performance baanbrekend werk maakt dat de grenzen van theater herdefinieert.

Achteraf kan je nog even blijven op de receptie voor een drankje en een gesprek over de toespraken, powered by Sabam.

Iedereen is welkom, maar reserveren is verplicht!

 

Bij je reservatie kan je ervoor kiezen om te doneren aan Ashtar Theatre, een toonaangevend Palestijns theater met een wereldwijde blik. Sinds 1991 inspireert ASHTAR jongeren met intensieve theatertrainingen die niet alleen acteertalent ontwikkelen, maar ook leiderschap, communicatie en zelfvertrouwen versterken.

Via mobiele voorstellingen bereikt ASHTAR ook afgelegen gemeenschappen, zodat niemand wordt buitengesloten. Met hun unieke Forum Theatre moedigen ze actief maatschappelijk debat en verandering aan, een krachtig instrument voor democratie en betrokkenheid.

 

STATE OF THE FUTURE SPEAKER

Yahmani Blackman (1989, Amsterdam) is theatermaker, dramaturg, docent en presentator. Haar werk balanceert tussen persoonlijke verhalen, filosofie en maatschappelijke thema’s. Ze gelooft in de kracht van het individu en onderzoekt hoe persoonlijke ervaringen kunnen bijdragen aan collectieve verbondenheid. Ze begon op jonge leeftijd bij Jeugdtheaterschool Zuidoost en groeide uit tot een veelzijdig maker met werk op o.a. Afrovibes, BlackMagicWoman en Bijlmer Boekt. Ze studeerde Pedagogiek en behaalde in 2018 haar diploma aan de Opleiding Theaterdocent (AHK). Sindsdien werkt ze binnen diverse instellingen als maker, dramaturg en docent. Haar praktijk wordt gevoed door onderzoek naar niet-westerse narratieven binnen het westerse theaterdiscours, met aandacht voor meerstemmigheid en inclusie.

STATE OF THE FUTURE SPEAKER

Jozef Wouters (1986) is een scenograaf en theatermaker uit Brussel. Zijn werk komt altijd voort uit een specifieke plek en brengt een dialoog op gang tussen ruimtes, processen en verbeelding. Vanuit Decoratelier, een voortdurend evoluerend project in een voormalige fabriek in Molenbeek, initieert hij artistieke samenwerkingen: voorstellingen zoals Underneath which Rivers Flow en The Soft Layer, festivals, residenties en uiteenlopende scenografische projecten – van tribunes tot nachtclubs, van een tijdelijke plek voor het sociaal restaurant Cassonade tot het openluchtzwembad FLOW. Zo ontwikkelt  Decoratelier zich tot zowel een architectuurbureau dat performances maakt als een theatergezelschap dat ruimtes bouwt. Decoratelier werd in 2019 bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs (Ultima) in de categorie podiumkunsten, en in 2024 geshortlist voor de European Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards als een van vier Belgische projecten. Wouters’ boek Moments before the wind, een heterogene verzameling van notities en reflecties over ruimte, scenografie, kunst maken en institutionele kritiek (geredigeerd door Jeroen Peeters) verscheen in 2020. Sinds 2017 is hij autonoom kunstenaar in residentie bij Meg Stuart/Damaged Goods.

HOST

Eva Kamanda is actrice en schrijfster. Je ziet haar o.a. aan het werk in de fictiereeksen ‘Drift’ en ‘Babyproof’, kortfilms ‘Pedro’ en Klette’ en op de planken in de performance ‘One Song’ van beeldend kunstenaar Miet Warlop en het theaterstuk ‘Tot de dood ons scheidt’ van De Mannschaft en Het Laatste Bedrijf. Samen met journalist Kristof Bohez schreef ze het het boek ‘Een verzwegen leven; onze Congolese geschiedenis in België’ waarin ze op zoek gaat naar het levensverhaal van haar Congolese overgrootvader en zo een gat in de Belgische koloniale geschiedschrijving blootlegt.